tiistai, 17 marraskuu 2020 16:47

18-vuotias Elli Suoranta muutti uuteen kaupunkiin ja vaihtoi joukkuetta: ”Olen viihtynyt Hämeenlinnassa todella hyvin”

Kirjoittanut Markus Viljanen
Elli Suoranta Elli Suoranta Jari Mäki-Kuutti

Tampereella syntynyt Elli Suoranta aloitti Naisten Liiga -uransa Ilveksessä, jossa ehti vierähtää kolme kautta ennen kuin oli aika vaihtaa maisemaa. Kuluvaksi kaudeksi 18-vuotias Suoranta pakkasi tavaransa ja muutti 80 kilometriä etelään päin, kohteenaan Hämeenlinna. Uudeksi seuraksi valikoitui luonnollisesti hämeenlinnalainen HPK.

– Seurasta oltiin minuun yhteyksissä ja siirtyminen Hämeenlinnaan kiinnosti minua vaihtoehtona ja samalla uutena haasteena. Hämeenlinnassa on lisäksi varsin hyvät mahdollisuudet treenata myös poikien kanssa, Suoranta kertoo.

– Olen viihtynyt Hämeenlinnassa todella hyvin ja joukkuekin on varsin hyvä. Alkukausi oli haastava, mutta olemme saaneet ryhtiliikkeen aikaiseksi ja tulokset ovat parantuneet selvästi. Joukkueen sisälläkin on parempi fiilis, kun voittoja on tullut. Uskoisin, että tekemisemme vain paranee tästä.

Ahkera harjoittelu tuottaa tulosta

Suoranta on varsin aktiivinen harjoittelemaan mitä tulee treeneihin niin jäällä kuin sen ulkopuolellakin. Joukkueen yhteisten harjoitusten lisäksi omalla ajalla on syytä pysyä aktiivisena, mikäli haluaa nähdä kehitystä.

– Kesällä tuli tehtyä sellaiset 14 treeniä viikossa. Monena päivänä oli tuplatreenit, mutta kyllä viikkoon lepopäiväkin mahtui. Nyt on kolmena aamuna aamutreenit, neljänä iltana iltatreenit, yleensä kaksi pelipäivää viikossa ja yksi lepopäivä. Omatoimista treeniä tulee vielä lisäksi siihen päälle, mutta kroppaa pitää muistaa kuunnella tarkkaan, kun työpäivätkin tuovat oman rasituksensa, Suoranta kuvailee harjoituskalenteriaan.

– Joukkueen oheistreeneissä käydään asioita monipuolisesti läpi, mutta omalla kohdallani suurin kehityskohde on luistelunopeuden kehittäminen, ja siihen kun saisi vielä lisäksi räjähtävyyttä jalkoihin. Kesän lopulla muutoksia ei aina heti huomaa, mutta tässä kauden edetessä on huomannut, että lihasta ja voimaa on tullut lisää ja luisteluvoimakin on kehittynyt eteenpäin.

Harjoitusten ja otteluiden ohessa nuori puolustaja käy päivätöissä. Alkukesästä lähihoitajaksi valmistunut Suoranta muutti Hämeenlinnaan elokuussa ja löysi nopeasti työpaikan.

– Pääsin jäähallin lähellä sijaitsevaan päiväkotiin töihin. Lyhyet matkat työpaikan ja jäähallin välillä ovat varsin mukava asia arjessa. Teen pitkälti kahdeksan tunnin päiviä, mutta aamutreenipäivinä menen vasta kymmeneksi töihin, niin saan aloitettua päivän harjoituksilla. Joskus tulevaisuudessa poliisikoulu voisi olla kiinnostava vaihtoehto työuran suhteen, mutta tällä hetkellä panostan täysillä jääkiekkoon.

Jääkiekkoa seuraava perhe tarjoaa tukea

Nuorena kotoa pois muuttaminen ei ole aina helppoa ja apua perheeltä saattaa aika ajoin tarvita. Suorannan perheessä jääkiekko on ollut aina tärkeä asia, joten tukea ja kannustusta tulee arkisten asioiden ohessa myös kiekkouran suhteen. Perheen isä Mika oli muutaman kauden mukana Ilveksen naisten varustepuolella, mutta hän jäi toimesta sivuun samoihin aikoihin kuin tyttärensä vaihtoi seuraa HPK:hon.

– Jääkiekko on iso osa perheemme arkea ja melkeinpä ihan jokapäiväinen puheenaihe, kun soittelemme ja lähettelemme videoklippejä peleihini liittyen. Perheeni tulee Hämeenlinnaan katselemaan pelejä ja joskus muuallekin. Perheessäni on aina kannustettu vahvasti Tapparaa miesten Liigan puolella, mutta nyt he toki kannustavat myös HPK:n naisia, Suoranta sanoo.

Arjen tarkka tasapainottaminen ja kova harjoittelumäärä kielivät tavoitteellisesta tekemisestä, ja sitä se on myös Suorannan kohdalla. Hän panostaa paljon jääkiekkoon ja toivoo näkevänsä itsensä vielä joskus Naisleijonien paidassa.

– Naisten maajoukkueeseen olisi tavoitteena päästä tulevaisuudessa. Olisi hienoa päästä näyttämään sinne osaamistani, mutta sen eteen saa tehdä vielä lujasti töitä. Vielä ei ole tullut kutsua aikuisten maajoukkueleireille. Bratislavassa tämän vuoden alussa pelatut alle 18-vuotiaiden MM-kisat olivat minulle viimeiset siinä ikäluokassa, joten seuraavat arvokisat on mahdollista pelata vain naisten puolella.

Olet nyt

Lisää Naisten Liigan uutisia