perjantai, 07 kesäkuu 2019 16:24

Tapani(n) tulette tuntemaan

Kirjoittanut Risto Pakarinen
KUNNIOITUS
Susanna Tapanin MM-kypärä vuodelta 2011 on Hockey Hall of Famen kokoelmissa. Susanna Tapanin MM-kypärä vuodelta 2011 on Hockey Hall of Famen kokoelmissa.

2010-LUKU: Tulinen Susanna Tapani piti päänsä kylmänä ja ratkaisi Suomelle ensimmäisen alle 18-vuotiaiden tyttöjen pronssimitalin.

Kun summeri soi Tukholman Stora Mossenin jäähallissa, pelaajat heittävät kypäränsä ja hanskansa jäälle ja muodostavat hyppivän ja juhlivan kasan kaukalon toiseen päätyyn. Aivan Suomen aition eteen jää sininen kypärä ylösalaisin. Sen takaosaan on liimattu kaksi tarranumeroa. Kaksi ykköstä. Numero 11.

Sen omistaja on jossain kasan keskellä juhlimassa Suomen ensimmäistä naisten – tyttöjen – alle 18-vuotiaiden MM-mitalia, tehtyään sitä ennen 1+2=3 tehopistettä Tyttöleijonien voittaessa Tshekin 3–0.

Susanna Tapani ei saanut kypäräänsä koskaan takaisin, sillä kun pelaajat palasivat siniviivalle odottamaan mitaleiden jakoa, Hockey Hall of Famen edustaja oli jo napannut sen mukaansa, edustamaan Suomen historiallista esitystä ja – kuka tietää – kenties odottamaan itse pelaajaa.

 

 

– Jo aamulla tuntui, että tästä tulee hyvä peli. Tunsin, että jalkani liikkuivat tänään hyvin, Tapani kertoi matsin jälkeen.

Se, että mitali oli Suomelle ensimmäinen, ei ehkä ole aivan yhtä suuri yllätys kuin voisi kuvitella, sillä kansainvälinen kiekkoliitto oli järjestänyt alle 18-vuotiaiden tyttöjen MM-kisat vasta kolme kertaa aiemmin. Tshekki ja Ruotsi (kaksi kertaa) olivat napanneet pronssimitalit, Kanada ja USA kulta- ja hopeamitalit.

Mutta ensimmäinen mitali on aina ensimmäinen.

 

 

Suomen turnaus alkoi hieman takellellen, kun Tyttöleijonat hävisivät ensimmäisen ottelunsa vahvan Jacqueline Jenzenin johtamalle Saksalle 0–1. Saksan maalivahti Nadja Krüber pelasi loistavasti ja toisalta, Suomen peliä sekoitti Tapanin toisessa erässä saama ottelurangaistus korkeasta mailasta.

Toisessa ottelussa Suomi sai vastaansa kivikovan Kanadan ja hävisivät 0–6.

– Systeemi on karu. Meidän oli pakko voittaa kolmas ottelumme, Sveitsiä vastaan, välttääksemme karsintasarjan... ja nyt seisomme tässä mitalit kaulassa, Tapani totesi pronssiottelun jälkeen.

Kohtalon ottelun alla Suomi ei siis ollut tehnyt turnauksessa vielä maaliakaan. Kipsi rakoili heti Sveitsi-ottelun alussa, kun Saana Valkama vei Suomen johtoon vain 18 sekunnin pelin jälkeen. Kahden ja puolen minuutin pelin jälkeen ottelu oli jo 2–0.

– Saimme otteluun loistavan alun ja se sai joukkueen rentoutumaan, Suomen valmentaja Juuso Toivola sanoi.

Sveitsi kavensi ottelun ensimmäisen erän lopussa, toinen erä oli maaliton. Kolmannessa Susanna Tapani sai jalkansa liikkeelle ja se näkyi, niin hyvässä kuin pahassakin. Erän alussa hän otti taklaamisesta jäähyn, mutta teki maalin heti jäähyaitiosta päästyään. Erän puolivälissä hän otti toisen jäähyn, nyt väkivaltaisuudesta, mutta iski myös paria minuuttia jäähyn päättymisen jälkeen ottelun toisen maalinsa ja varmisti Suomelle puolivälieräpaikan Ruotsia vastaan.

Kanada voitti Tukholman pohjoispuolella Husbyssa pelatun Suomen lohkon, sen maaliero kolmessa ottelussa oli 23–2. Stora Mossenin jäähallin lohkon vei Yhdysvallat vielä ylivoimaisemmin. Jenkkien maaliero kolmen ottelun jälkeen oli 28–1.

Perinteiseen Suomi–Ruotsi-ottelun henkeen myös alle 18-vuotiaiden naisten puolivälierä oli kovaa ja tasaista taistelua täydet 60 minuuttia – ja vähän päälle, sillä ratkaisua jouduttiin hakemaan jatkoajalta. Suomi pääsi aloittamaan jatkoajan ylivoimalla ja se riitti. Jatkoerää oli pelattu vain 1:46, kun Saana Valkama ehti ensimmäisenä irtokiekkoon ja iski sen kääntölaukauksella Ruotsin verkkoon.

Kanada oli välierässä selvä suosikki. Kuinka selvä? No, Suomen alle 18-vuotiaat eivät olleet koskaan tehneet maaliakaan Kanadaa vastaan. Välierätottelussakin Kanada teki kuusi maalia – aivan kuten alkusarjan ottelussa – mutta tällä kertaa Suomikin pääsi maalintekoon kerran.

Historiallisen maalin iski Tapani, Valkaman syötöstä.

 

Susanna Tapanin (vas.) ja Jenni Oinosen maaliriemua pronssiottelussa Tshekkiä vastaan.

 

Pronssiottelussa vastaan asettui Tshekki, joka oli voittanut omassa puolivälierässään Saksan 3–1, mutta hävinnyt välierän Yhdysvaltoja vastaan peräti 14–1.

Suomi oli ottelussa suosikki, mutta pystyi silti pelaamaan rennosti myös mitaleista. Pronssiottelun suuri hahmo oli Susanna Tapani, joka iski voittomaaliksi jääneen avausmaalin ensimmäisen erän puolivälissä ja alusti sitten Jenni Oinosen ja Valkaman toisen erän maalit, ollen mukana kaikissa Suomen maaleissa.

– Meillä ei ollut omasta mielestämme mitään hävittävää, sillä jo neljäskin sija olisi ollut meille kaikkien aikojen paras sijoitus. On selvää, että tuntuu sata kertaa paremmalta olla mitaleilla kuin jäädä neljänneksi, tämä on aivan mahtavaa, Tapani sanoi.

Laitilan Jyskettä edustanut Susanna Tapani sijoittui turnauksen pistepörssissä sijalle 14 pistein 4+2=6, edellään vain pohjoisamerikkalaisia ja kaksi sveitsiläispelaajaa. Toiseksi eniten pisteitä Suomen joukkueessa keräsi Saana Valkama, 3+1=4. Tapani oli myös jäähypörssin ykkönen. Kaikkiaan kymmenen suomalaispelaajaa pääsi turnauksessa pisteille.

Vuoden 2011 jälkeen Suomen alle 18-vuotiaat tytöt ovatkin olleet mitaleilla vain kerran. Tänä vuonna.

(Sen joukkueen paras pistenikkari oli Elisa Holopainen.)

Kahdeksan vuotta Tukholman turnauksen jälkeen Tapani on eräs lajin suurnimistä. Hän ja Isa Rahunen olivat mukana vuoden 2019 ikimuistoisissa kotikisoissa voittamassa MM-hopeaa – Toivola oli mukana kakkosvalmentajana – mutta naiskiekkoilun luonteesta kertoo paljon se, että nyt noin 25-vuotiaista pelaajista peräti kahdeksan on jo lopettanut uransa.

Mutta vuonna 2011 joukkueen kaikkia 20 pelaajaa tarvittiin tekemään historiaa.

Artikkelin kaikki pelikuvat ovat MM-pronssiottelusta. Kuvat: HHOF-IIHF Images.

 

Maamme!


Hockey Hall of Famen kyltti.

Olet nyt

Suomi-kiekon vuosikymmenet

Kausi 2018–19 oli Suomen Jääkiekkoliiton juhlakausi. Liiton perustamisesta oli 20.1.2019 kulunut 90 vuotta. Leijonat.fi kunnioittaa Suomi-kiekon menneitä vuosikymmeniä artikkelisarjalla, jossa kerrataan jääkiekon menestystarinaa esineiden kautta.

Etsi sivustolta