perjantai, 31 tammikuu 2020 08:58

Suomen pohjoisimmassa Leijona-kiekkokoulussa jää kolataan ennen pelien alkua

Kirjoittanut
Kilpisjärveläisiä kiekkokoululaisia Kilpisjärveläisiä kiekkokoululaisia

Leijona-kiekkokoulujen kevätkausi pyörii täydellä vauhdilla koko Suomessa, mikä on monen jääkiekon parissa ensiaskeliaan ottavan pelastus, kun eteläisen Suomen ulkojäätilanne on tänä talvena ollut erittäin heikko.

Yksi paikka, missä huonosta ulkojäätilanteesta ei tarvitse kantaa murhetta, on Kilpisjärvi. Siellä pidetään Suomen pohjoisinta Leijona-kiekkokoulua aivan Saana-tunturin kupeessa. 

Kilpisjärven Leijona-kiekkokoulun perusti aiemmin Ylitorniossa asunut ja sittemmin Kilpisjärvelle muuttanut pariskunta, Katja ja Matti Tuukkanen

– Kiekkokoulussamme käy yhteensä 14 lasta, sekä tyttöjä että poikia. Nuorin kiekkoilija on 4-vuotias, vanhin 13, Katja Tuukkanen kertoo. 

Hän toimi aiemmin Jääkiekkoliiton Lapin alueen aluehallituksen jäsenenä, ja intohimoisena jääkiekon ystävänä hän halusi perustaa miehensä kanssa Leijona-kiekkokoulun nykyiselle asuinpaikkakunnalleen Suomi-neidon käsivarteen.

Kiekkokoulutoiminnan Kilpisjärvellä mahdollistavat Jääkiekkoliitto, useat paikalliset yritykset, Saanan lapset ry, lasten vanhemmat sekä kaikki muut vapaaehtoiset toimijat, joiden panosta ei voi liiaksi korostaa.

Tuukkanen kertoo, että tunnin kiekkokoulu vaatii Kilpisjärvellä useamman tunnin valmistelun. Hommaa riittääkin useammalle käsiparille. Hallia ei ole, joten ulkona kun toimitaan, on jää jäädytettävä ja lumi kolattava mahdollisen sateen jäljiltä ennen kiekkokoulun alkua. 

– Se on lähestulkoon päivän homma valmistella sitä tunnin kiekkokoulua, Tuukkanen nauraa tiedostaen, että kaikki tehty työ on lasten liikunnan riemun mahdollistamisen arvoista. Eikä valmistelu-urakka koske vain aikuisia, sillä välillä myös lapset pääsevät kolan varteen ennen mailaan tarttumista. 

Pakkasrajaksi Kilpisjärven kiekkokoululle on asetettu -20 astetta. Se on jotain, mitä eteläisemmässä Suomessa on vaikea varsinkin tänä talvena ymmärtää. Toisaalta se on esimerkki siitä, että jääkiekkoilu on koko maan laji.

Pohjoisessa välimatkatkin ovat erilaiset kuin eteläisessä Suomessa, mikä antaa oman vivahteensa toimintaan.

– Osa lapsista tulee tänne noin sadan kilometrin päästä, Tuukkanen kertoo.

Jääkiekkoliiton Lapin aluepäällikkö Jari Lempinen pitää Kilpisjärven Leijona-kiekkokoulua loistavana esimerkkinä siitä, että jääkiekkoa ei myöskään aina tarvitse harrastaa kilpailumielessä.

– Kaikki harrastaminen on yhtä arvokasta jääkiekon harrastamista. Ei aina tarvitse kilpailla, Lempinen toteaa.

Vaikka Leijona-kiekkokoulujen kausi on täydessä vauhdissa, mukaan pääsee vielä - Kilpisjärvelläkin. Ja myös siellä heikkojen jäiden etelässä.

Lue lisää Leijona-kiekkokoulusta täältä.

Olet nyt

Etsi sivustolta