torstai, 20 tammikuu 2011 00:08

Jyrki Moilanen - Lätkäjätkä isolla L:llä

Kirjoittanut ANTTI LASSINHARJU

moilanen_jyrki_1_750x500.jpg

Leijonat.fi aloittaa viikoittaisen henkilöesittelyjen sarjan, jolla kunnioitamme jääkiekossa toimivia vapaaehtoistyöntekijöitä.  Ensimmäinen Viikon vapaaehtoistyöntekijä löytyi Jääkiekkoliiton Eteläisen alueen pelaajatarkkailijaryhmästä.


Nimi: Jyrki Moilanen
Ikä: 51
Alue: Etelä
Rooli: Eteläisen alueen pelaajatarkkailija

Jyrki ”Moisku” Moilanen, 51, on Lätkäjätkä isolla L-kirjaimella. Kolmevuotiaana Kuopiosta Helsinkiin asettunut Moisku löysi nopeasti tiensä itähelsinkiläisen jääkiekkokulttuurin yhteen toimintakeskukseen ja aloitti vuonna 1973 pelaajauransa Jokereiden Kanada-sarjan Chicagon kaupunginosajoukkueessa. Ura jatkui Jokereissa B-junioreihin asti, jonka jälkeen hän siirtyi GrIFK:n A- ja edustusjoukkueisiin. Pelaaminen jatkui myöhemmin divisioonatasolla useissa eri joukkueissa ja jatkuu harrastusmielessä edelleen.

Valmennus veti Moiskun mukaansa 80-luvun puolivälissä. Hän toimi valmentajana HIFK:n D71-juniorijoukkueessa, joka D-junioreissa eteni Suomen mestaruuteen asti. Joukkueessa oli mukana tulevia liigapelaajia kuten Roland Carlsson ja Marco Poulsen.

Oman poikansa Jimin Moisku ohjasi HIFK:n Calle Branderin kiekkokouluun. Hän toimi koulun ohjaajana ja jatkoi sen jälkeen poikansa joukkueen HIFK:n 94-syntyneiden valmentajana noin kymmenen vuoden ajan.

moilanen_jyrki_2_750x500.jpgEteläisen alueen scoutti- eli pelaajatarkkailijaryhmään Moilasen houkutteli aluekouluttaja Jyrki Seivo. Seivo lienee aikanaan todennut, että jäähalleilla aamusta iltaan viihtyvä kaveri on helppo rekrytoida pelaajatarkkailuun mukaan. Moisku pitää pelaajatarkkailuryhmää erittäin tärkeänä osana Suomen Jääkiekkoliiton kartoitusohjelmaa. Ryhmän scoutit ovat hyvin sitoutuneita ja toiminta on vuosi vuodelta ammattimaistunut. Uusia työkaluja pelaajatarkkailuun ovat tuoneet jääkiekon kehityskeskuksen Hockey Centre -ohjelma sekä pelaajatarkkailija Markku Aallon suoraan Eteläisen alueen käyttöön räätälöimä Etelä.org -pelaajatietopankki. Scouttiryhmä näkee toisiaan viikoittain maanantain tehojäillä ja jäähalleilla, mutta välillä vaihdetaan vapaalle - ryhmää lähensi entisestään MM-kisamatka Kölniin viime keväänä.

 

Nykypelaajien vähäinen omatoiminen liikkuminen tietokone- ja videopelaamisen sijaan saa myös vanhan pelurin otsan kurttuun.

Tämän päivän junnukiekon osalta Moisku on huolissaan samoista aiheista kuin moni muukin. Vanhempien tulisi pysyä omassa roolissaan lapsen tukijoina ja sallia valmentajille ja joukkueille työrauha. On kova kiire tehdä huippupelaajia ja tuloksia vaaditaan yhä aiemmin. Myös nykypelaajien vähäinen omatoiminen liikkuminen tietokone- ja videopelaamisen sijaan saa vanhan pelurin otsan kurttuun. Omassa lapsuudessaan puukamiinan vieressä Herttoniemen pukukopissa ei nälkäinen ja tuntien pelaamisesta väsynyt pikkujuniori voinut kännykällä soittaa, että ”tulisiko joku Hesburgerin kautta hakemaan kentältä kotiin”, vaan matkat kuljettiin kiekkovarusteiden kanssa bussilla, pyörällä tai kävellen.  

Kysyessäni Moiskun uransa aikana tapaamistaan kiekkoihmisistä tämä nosti harkinnan jälkeen muutamia nimiä esiin. HIFK:n B-junioreita nykyisin valmentava Ville Wacklinin nimi nousi ensimmäisenä lähinnä hänen kyvystään toimia erinomaisesti lasten ja nuorten parissa. Toimihenkilöistä hän arvostaa ex-HNMKY korislegendaa ja HIFK:n monivuotista joukkueen johtajaa Petri Niirasta. Pelaajapuolella vaikutuksen ovat jättäneet oman joukkueen ja Suomen U17–joukkueen maalivahti Ville Husso sekä pelaajatarkkailijan silmin Jokereiden Aleksi Mustonen.

moilanen_jyrki_4_750x500.jpgPyytäessäni Moiskua nimeämään jonkun mieleen jääneen pelaajan valmennusuran alusta 80-luvulta hän löysi tutun nimen – Jäähongassa pelanneen alueen nykyisen tukikouluttajan Sami Nuutisen, jonka kanssa Moisku tekee viikoittaista yhteistyötä pelaajakartoituksen yhteydessä. Ympyrä lienee omalla tavallaan sulkeutunut ja kumpikin Lätkäjätkä jatkaa upeaa työtään suomalaisen jääkiekkoilun eduksi.

PS. Illalla Moisku lähetti vielä tekstiviestin ja pahoitteli, että yksi tärkeä henkilö oli jäänyt huomioimatta. IFK-junioreiden monivuotinen valmentaja ja valmennuspäällikkö Ari ”Lalli” Laaksonen ansaitsee erityismaininnan. Siihen on helppo yhtyä. Lätkäjätkä nimittäin Lallikin…

KUVAT JA TEKSTI: Antti Lassinharju

Olet nyt

Etsi sivustolta