maanantai, 04 tammikuu 2016 15:26

Tosikot eivät pärjää kuljetushommissa

Kirjoittanut Kristiina Ylikunnari
Pertti Lehti on kymmenien kisojen vapaaehtoiskonkari. Pertti Lehti on kymmenien kisojen vapaaehtoiskonkari. Sami Lievonen

Kymmenien kisojen vapaaehtoiskonkari Pertti Lehti päätyi alun perin sattuman kautta vuonna 2005 vapaaehtoistehtäviin. Nyt kymmenen vuotta myöhemmin Pertti on ehtinyt toimia niin Euroviisuissa, Horse Showssa kuin yleisurheilu- ja jääkiekkokisoissa kuljetuspuolen vapaaehtoisena. Hän jatkaa yhä edelleen vastaavissa tehtävissä tällä kertaa nuorten MM-kisojen kuljetuspalveluissa.

Kisojen kuljetustiimissä on 25 vapaaehtoiskuljettajaa. Kuljetuspalvelut vastaavat kisojen aikana kaikista henkilökuljetuksista olivatpa he kisavieraita, VIP-vieraita tai kisaorganisaatiota.

- Tilanteen ja tarpeen mukaan palvellaan kaikkia kuljetuspalveluita tarvitsevia. Erityisesti myöhään iltaisin pyritään kyyditsemään ihan turvallisuussyistä myös kanssavapareita, kuljettajakonkari Pertti Lehti kertoo.

- Kaupunkituntemusta on oltava, koska kaikki osoitteet eivät ole tuttuja paikkoja. Toki ajetaan myös perusvälejä tyyliin lentokenttä-hotelli-arena. Pidämme huolta myös autojen siisteydestä eli huolehdimme autojen pesuista.

Kuljetuspalveluissa pesti alkaa viikko ennen kisoja ja päättyy 3-5 päivää kisojen jälkeen. Ennen kisoja valmistaudutaan tehtäviin ja taas kisojen jälkeen puretaan kisat ja palautetaan autot.

On luonnollista, että jossain vaiheessa kisarupeaman aikana iskee kisaväsymys. Sekin kuuluu kisakonkarin mukaan kuvaan ja hän tuumaa, että kysymys on asenteesta - kaikki tehtävät hoidetaan hymyssä suin oli väsymystä tai ei.

Tiimilaisten ikähaitari on laaja aina 22-vuotiaista ensikertalaisista yli 60-vuotiaisiin konkareihin. Junnuja neuvotaan sopivasti kettuillen ja juksaten, kertoo Pertti pilke silmäkulmassa ja jatkaa, että näissä hommissa eivät tosikot pärjää.

- Meillä on äärettömän hyvä yhteishenki tiimissä. Ajokaverit ovat ystäviä. Matseja ei juurikaan näe, mutta uskomattomia ja ainutlaatuisia kokemuksia tulee senkin edestä.

- Kuljetustiimissä on oltava palveluhenkinen ja tilannetaju kohdillaan sekä hallittava hyvät käyttäytymistavat. Ei myös haittaa, jos on sopivasti ulospäin suuntautunut ja perusenglantikin sujuu.

Olet nyt

Lisää U20-uutisia

U20 Nuorten Leijonien ohjelma 2020-21

18.07.-23.07.2020:
Testi- ja otteluleiri, Vierumäki

Kauden muut tapahtumat vahvistetaan elokuussa.