tiistai, 05 tammikuu 2016 15:00

Tavoitteet ylittyi roimasti - "Tämä on positiivisesti sanottuna lähtenyt ihan käsistä"

Kirjoittanut Hinni Hirvonen
Timo Bäckman. Timo Bäckman. Petteri Vilkki.

Kisojen pääsihteerillä Timo Bäckmanilla on aihetta hymyyn. Lipunmyyntitavoite on ylitetty yli 50 000:lla myydyllä lipulla, tulevaisuuden tähdet saavat pelata täysille katsomoille, ja tunnelma on katossa. Niin media kuin yleisökin on ottanut kisat vastaan innolla, ja Nuoret Leijonat tuntuvat olevan kaikkien huulilla. 

Kisojen pääsihteerin tehtävänä on vastata kisojen kokonaisjärjestelyistä, joihin sisältyy niin taloudellinen kuin urheilullinenkin vastuu. Nuorten MM-kisat 2016 ovat onnistuneet molemmissa: Suomen pelit myytiin loppuun ennen kisojen avauspäivää, ja muillekin peleille on riittänyt katsojia. Ottelut ovat olleet viihdyttävyydeltään huippuluokkaa.

Bäckman on ollut alle 20-vuotiaiden joukkueenjohtajana jo neljännesvuosisadan. Kun kutsu pääsihterin tehtäviin kävi, joutui Bäckman harkitsemaan tarkasti, haluaako hän olla poissa joukkueen parista.

- Haaste oli kuitenkin sen verran mielenkiintoinen, että tartuin siihen, varsinkin kun tiesin, että saan osaavat ihmiset jokaiselle osa-alueelle. 

Kisojen pääsihteerin päivät ovat kisojen aikaan kiireisiä. Aamu alkaa tiimipalaverilla, kun osa-aluevastaavien kanssa käydään läpi mahdolliset ongelmatilanteet. Päivän mittaan Bäckman tapaa mahdollisia uusia yhteistyökumppaneita. Pelien aikana kisasihteeri kiertää yhteistyökumppaneiden aitioita ja keskustelee kansainvälisten vieraiden kanssa.

- Se on enemmänkin tsekkaamista vaan, että kaikki toimii. Toistaiseksi kun kaikki on toiminut, niin päivät ovat olleet lepposia mutta kiireisiä.


Kiireisyyden puolesta puhuu myös Bäckmanin askelmittari, joka on parhaimpina päivinä näyttänyt yli 20 000 askelta. 

- Reilusti toistakymmentä kilometriä tulee päivässä käveltyä, Bäckman kertoo. 


Helsingin jäähallissa pelatun iltapelin jälkeen on vuorossa vielä iltakokous, jossa käydään päivän asioita läpi ja sovitaan seuraavan päivän peliin liittyvät asiat. Päivä päättyy noin kello 23.

 

Uusi Euroopan ennätys

Ennen kisoja kisaorganisaatio oli asettanut tavoitteeksi myydä 150 000 lippua. Pyrkimyksenä oli päihittää entinen Euroopan ennätys, joka tehtiin Ruotsissa Malmön kisoissa 2014. Tällöin lippuja myytiin 144 000. 

- Tämä on positiivisesti sanottuna lähtenyt ihan käsistä, Bäckman nauraa.

Tällä hetkellä lippuja on mennyt yli 200 000, mikä on uusi Euroopan ennätys. Suomen pelit alkusarjasta finaaliin asti myytiin loppuun ennen ensimmäistäkään peliä, vaikka finaalipaikasta ei ollut mitään takeita. 

Euroopan ennätys merkitsee Bäckmanin mukaan paljon suomalaiselle jääkiekolle.

- Toivottavasti se tuo jääkiekon asemaan entistä suuremman merkityksen, että katsojat haluaisivat tämänkin jälkeen olla lajin parissa ja tuoda lapsia ja nuoria mukaan.
Bäckman nostaa esille myös huimat tv-katsojaluvut. Kanada–peliä seurasi YLE urheilun mukaan keskimäärin 1,132 miljoonaa katsojaa.  


- Kyllä suomalaiset rakastaa jääkiekkoa. Itseä lämmittää suuresti, että nyt rakastetaan myös nuorten jääkiekkoa.

Lippujen hinnat on Nuorten MM-kisoissa hilattu huomattavasti miesten kisoja matalammalle. 


- Se oli hallittu riski. Se perustui siihen, ketä halusimme mukaan, millaisia ryhmiä. Halusimme halleihin tunnelmaa, nuoria, perheitä. Tiesimme, että se on koulusta loma-aika ja monella vanhemmalla on vapaa-aikaa. Halusimme mukaan paitsi jääkiekon heavy usereita myös uusia jääkiekkofaneja aistimaan mitä nuorten jääkiekko voi parhaillaan olla.

-Yleisö on palkinnut meidät tulemalla paikan päälle ja luomalla sen tunnelman, mikä halleissa on.

Riski kannatti, ja kisojen taloudellisesta tuloksesta tulee positiivinen. Bäckman haluaa korostaa, että taloudellisen voiton sijaan kisaorganisaatio tähtäsi hyvään tunnelmaan ja täysiin halleihin.  

- Meidän lähtökohta ei ollut eikä ole taloudellinen tulos vaan jääkiekon promoaminen, nuorten jääkiekon esille tuominen, sen fiiliksen esilletuominen. 

Tunnelmaa hallissa on riittänyt. Moni on verrannut ilmapiiriä Pohjois-Amerikkaan, jossa nuorten MM-kisat ovat jo pitkään olleet suuri tapahtuma ja ilmiö.

- Olen täysin samaa mieltä. Samaa sanoi myös TSN:n tuottaja, joka on näitä kisoja varmaan kahdetkymmenet kiertänyt. Hän sanoi, että aivan loistavaa nähdä, että turnaus on saanut sille ansaitun arvon myös Euroopassa.
 Viime vuoden kisoissa Torontossa ja Montrealissa mukana ollut Bäckman vakuuttaa, että tunnelma on jopa viime vuotta parempi.

 


Kaikkien aikojen kisat

Huikea tulos on monen osa-alueen summa. 


- Silloin kun tähän lähdettiin mä sanoin että haluan tehdä vähän erilaiset kisat. Me puhuttiin tästä työnimellä ”ikimuistoiset kaikkien aikojen nuorten kisat”.  

Lähtiessään projektiin Bäckman ei ollut aivan varma, mitä kaikkien aikojen kisat sisältäisivät. 

- Jos joku ois mulle puolitoista vuotta sitten sanonut, että kerro mitä on kaikkien aikojen kisat ja että mitä ne sisältävät, niin en ois osannut kertoa, mut nyt jälkikäteen voin sanoa, että ne on just tommoset kisat, kun mitä tässä nähtiin. 

Kaikkien aikojen kisat koostuvat ainakin huikeasta katsomotunnelmasta ja huikeista katsomomääristä molemmissa jäähalleissa. Bäckman muistuttaa, että lehterit täyttyivät myös muissa kuin Suomen peleissä.  
Lisäksi Bäckman nostaa esille kaksi ikimuistoista paitojen jäädytystilaisuutta,  JVG:n uuden kappaleen ensiesittämisen, kisabiisin, kisavideon, ammattitanssijat ja live-dj:n. 

- Voidaan luetella kymmenestä kahteenkymmeneen juttua, jotka ovat näissä 2016 Nuorten MM-kisoissa ainutkertaisia. 

Nuoret Leijonat on näkynyt laajalti mediassa. Suomalaiset ovat innostuneet myös Nuorten MM-kisoista, ja etenkin Pula-Aho -ketju on kaikkien huulilla. 

- Tämä on niin viihdyttävää peliä. Viihdyttävä tapahtuma, ei parempaa viihdetapahtumaa jääkiekon puitteissa voi olla, Bäckman selittää. 

Kisojen järjestelyt ovat sujuneet tähän asti kömmähdyksittä.
 

Bäckmanin mukaan Nuorten MM-kisat 2016 tullaan muistamaan tunnelmasta, mielenkiintoisista, jännittävistä ja käänteitä täynnä olevista peleistä ja kahdesta paitojen jäädyttämistilaisuudesta. Parasta on ollut tunnelma katsomossa.


- Totta kai jos olisin joukkueen mukana sanoisin joukkueen menestys, mutta nyt tällä puolella aitaa se on tunnelma.

 

 

Olet nyt

Lisää U20-uutisia

U20 Nuorten Leijonien ohjelma 2020-21

18.07.-23.07.2020:
Testi- ja otteluleiri, Vierumäki

Kauden muut tapahtumat vahvistetaan elokuussa.