maanantai, 06 elokuu 2018 12:06

Hlinka Gretzky Cup alkaa - Pikkuleijonien valmennusjohdon prinsiipit turnausta varten - "Hyvästä huippu"

Kirjoittanut Arto Sihvonen
Kinnunen (vas.), Mäntymaa, Marttila ja Äijälä. Kinnunen (vas.), Mäntymaa, Marttila ja Äijälä. Arto Sihvonen

Suomen alle 18-vuotiaiden poikien maajoukkue lähtee kisavuoden toiseksi tärkeimpään tapahtumaan teemalla ”hyvästä huippu”. Joukkueen valmennusjohto on avannut teeman sisältöä joukkueelle niin päättyvän kesän kahden kesälukiojakson aikana kuin Hlinka Gretzky -turnauksen valmistavalla osiollakin.

Päävalmentaja Mika Marttila korostaa kolmea tärkeää osa-aluetta: peliä, luonnetta ja luistelua. Huipputason kansainvälisessä jääkiekossa menestyminen edellyttää yksittäiseltä pelaajalta sekä hyökkäys- että puolustuspelaamiseen liittyvien osaamisalueiden hallintaa.

Puolustuspelaamisessa näitä ovat mm. irtokiekkojen tuottaminen, riistot, paineen antaminen, 1-1-tilanteiden voittaminen ja viisikon tiiviys.

Hyökkäyspelaamisen osalta painopisteitä ovat syötön laatu, maalia kohti pelaaminen, tarjonnat, tilan voittaminen luistelemalla,kiekossa pysyminen sekä laukaus ja maalinteko.

Luonteen osalta pienessä kaukalossa korostuvat kamppailupelaaminen ja rohkeus, joka tarkoittaa myös rohkeutta eri pelitilanteisiin liittyvien ratkaisujen ja valintojen tekemisessä.

Pienen kaukalon pelaamisessa luistelussa tulee pystyä pitämään jatkuvasti yllä kovaa luistelutempoa. Lisäksi pysähtymisten, liikkeellelähtöjen ja suunnanmuutosten merkitys korostuu.

Valmentaja Ville Mäntymaan päävastuualueeseen kuuluu puolustajien peluuttaminen. ”Havu” painottaa pakkien yhteistyöpelaamisen merkitystä. Pienessä kaukalossa tilaa ja aikaa on vähemmän, jolloin apupelaaminen korostuu. Hyökkäyspelaamisessa on tärkeää päästä nopeasti kiekolle ja toimittaa sitä eteenpäin hyökkääjille. Puolustuspelaamisen kulmakiviä ovat valmius ja esiliikkeet, joiden kautta pysytään lähellä vastustajaa ja pystytään irroittamaan vastustaja kiekosta.

Maalivahtien pääkouluttaja Olli-Pekka Äijälä tuuraa turnauksessa joukkueen maalivahtivalmentaja Toni Pasuria. Tuuraus ei tarkoita sitä, että maalivahtipelaamisen painopisteet muuttuisivat, vaan maalivahtivalmentajavelhot ovat käyneet yhdessä läpi pelaamisen tärkeimmät osa-alueet.

Kaukalon koko vaikuttaa myös maalivahdin pelaamiseen, ja pienessä kaukalossa korostuvat suomalaisen maalivahtivalmennuksen kolme ydinkohtaa, eli pelin lukeminen, liikkumisnopeus ja torjuntavalmius. Pienessä kaukalossa tulee paljon laukauksia pienestä kulmasta, jolloin ns. helppoja maaleja ei saa tulla ja toisaalta maalivahti ei myöskään voi tuottaa liikaa rebound-kiekkoja, jotka vaikeuttavat erityisesti puolustajien pelaamista.

Videovalmentaja Antti Kinnusen rooli on auttaa muuta valmennusta ja pelaajia sekä pelin aikana että sen jälkeen katsomoperspektiivin huomioilla ja peleistä tehtävillä koosteilla, jotka sisältävät kunkin ottelun tavoitteisiin sekä lopputulokseen vaikuttavia ydinasioita. Videovalmentaja tuo lisäksi esille pelitapahtumista oman näkemyksensä, joka on tärkeä lisä kustakin ottelusta tehtävään perusteelliseen analyysiin.

Kirjoittaja on Pikkuleijonien joukkueenjohtaja.

 

 

Lisää U18-uutisia