sunnuntai, 24 huhtikuu 2016 15:43

U18 joukkueenjohtajan raportti: Matkalla kohti unelmaa - ”Nautittavaa U18-kiekkoa!”

Kirjoittanut Hannu Saintula
Suomen puolustus pelasi turnauksen parhaan pelinsä ja Ukko-Pekka Luukkonen hoiti loput. Suomen puolustus pelasi turnauksen parhaan pelinsä ja Ukko-Pekka Luukkonen hoiti loput. Matt Zambonin / HHOF-IIHF Images

Suomen joukkueen saldo kuudesta MM-kisojen ottelusta on viisi voittoa ja ryhdikäs tappio Kanadalle. Alkusarjan aikana joukkueen peli-ilme haki vielä muotoaan. Pelaajien vahva usko omaan tekemiseen ja valmennuksen määrätietoinen työskentely yhdistettyinä moniin positiivisiin kokemuksiin kolmen yhteisen kauden aikana loi pohjan vahvalle esiintymiselle välieräpelissä USA:n joukkuetta vastaan. Varsin dramaattinen kamppailu päättyi pikkuleijonien ansaittuun 4-2-voittoon. Eränumerot (1-1, 0-0, 1-3) kuvaavat parhaiten tasaisen pelin käsikirjoitusta.

Pikkuleijonat aloitti kamppailun energisesti ja pystyi järkyttämään vahvasti turnauksessa pelannutta jenkkiryhmää, jonka vahva itseluottamus sai sekä henkisiä että fyysisiä kolauksia ensimmäisen erän aikana.

Erän ensimmäisen maalin onnistui kuitenkin viimeistelemään USA, mutta kauan ei tarvinnut odottaa Suomen kavennusmaalia, jonka Urho Vaakanainen tykitti vastustamattomasti vastustajan verkkoon, syöttäjinä Henri Jokiharju ja Markus Nurmi. Kokonaisuudessaan erä oli Suomen osalta turnauksen tähänastisesti paras ja viitoitti monilta osin Pikkuleijonien matkaa kohti finaaliottelua.

Toisessa erässä nähtiin nautittavaa U18-kiekkoilua. Sekä ajasta että tilasta kamppailtiin vahvasti ja kummankin joukkueen maalivahdit esittivät parastaan. Suomen joukkueen sisällä lempinimen UPI saanut Ukko-Pekka Luukkonen venyi muutamaan kansainvälisen tason voittavaan torjuntaan.

Pikkuleijonien henkinen kantti joutui monessa kohtaa erää koville, mutta vaikeudet kasvattivat joukkuetta ja erä päättyi oikeutettuun 0-0-tasatulokseen.

Kolmannen erän alkaessa Pikkuleijonien pukukoppitunnelmasta pystyi aistimaan ottelun lopputuloksen – määrätietoinen ja päättäväinen ilme muovautui jokaisen leijona-taistelijan kasvon piirteisiin: tämä ottelu hoidetaan meille.

Selkeästi tiivistynyt viisikkojen toiminta loi mahdollisuuden puolustaa vahvasti ja samalla hyökkäyspelaamiseen tuli lisää rytmiä ja yllätyksellisyyttä. Ottelun ratkaisseet maalit olivat Pikkuleijonien taistelutahdon peilikuvia – alivoimalla syntynyt 2-1-johtomaali oli loistava esimerkki taidon ja tahdon merkityksestä maalinteossa. Aapeli Räsänen viimeisteli illan ensimmäisen osumansa Henri Jokiharjun syötöstä.

Jenkkien tasoittaessa ylivoimalla alkoivat raastavat viimeiset minuutit. Tällaisessa tilanteessa henkisesti vahvempi joukkue pystyy kontrolloimaan hermonsa ja pysymään poissa jäähyaitiosta. Nyt jenkkien pinna ei kestänyt. Suomen ylivoimakentällinen pakotti USA:n neliön liikkumaan ja kun tilaa löytyi maalinedustalta, oli Aapeli Räsänen taas valmiina ja iski vastustamattomasti ottelun ratkaisseen 3-2-osuman Kristian Vesalaisen ja Jesse Puljujärven vahvan esityön jälkeen.

Suomen neljännen maalin viimeisteli tyhjään jenkkirysään Jesse Puljujärvi Aapeli Räsäsen syötöstä.

Pikkuleijonat oli kohdannut jenkkien sentralisoidun joukkueen viimeisen kahden vuoden aikana useita kertoja, mutta tärkeä ensimmäinen voitto otettiin loistavalla ajoituksella, MM-kisojen finaalipaikan ratkaisseessa ottelussa. Suomen joukkueen parhaana pelaajana palkittiin UPI Luukkonen mutta joukkueessa oli lauantai-itana useita muitakin pelaajia, jotka olisi voinut palkita.

Turnauksen aikana yleisömäärät ovat hieman ihmetyttäneet - hienon Areenan katsomoissa on löytynyt hyvin tilaa. Suomen joukkueen vanhemmista ja tutuista koottu pieni mutta äänekäs joukko viritti hyvin Suomi-huutoja ottelun kriittisillä hetkillä. Samoin myös eri NHL-seurojen scoutit ja pelaaja-agentit ovat saaneet tehdä töitään rauhassa katsomon eri osissa.

Kirjoittaja on Pikkuleijonien joukkueenjohtaja.