maanantai, 06 kesäkuu 2016 08:05

Kuokkasen kuumat kädet ja hyvä pelisilmä - ”Potentiaalia on todella paljon”

Kirjoittanut Marko Leppänen
Janne Kuokkanen ja muut Pikkuleijonat päihittivät USA:n alle 18-vuotiaiden MM-kilpailujen välieräottelussa. Janne Kuokkanen ja muut Pikkuleijonat päihittivät USA:n alle 18-vuotiaiden MM-kilpailujen välieräottelussa. Pasi Mennander

Kärppien Janne Kuokkanen oli yksi Suomen avainpelaajista huhtikuussa järjestetyissä alle 18-vuotiaiden MM-kilpailuissa, joissa Pikkuleijonat saavutti MM-kultaa.

Kuokkasen poikkeuksellisen hyvä pelisilmä on kehittynyt kaukaloissa ja jääpallokentillä. Hänessä on sopivasti vanhan liiton pelimiestä, vaikka ikää on vain 17 vuotta.

– Kuokkanen on kiekollisesti taitava pelaaja, joka pystyy tekemään jäällä poikkeuksellisia asioita. Luistelutekniikka ja -voima on hyvällä tasolla, mutta fysiikkaa pitää vielä parantaa paljon, että hän pääsee seuraavalle portaalle, alle 18-vuotiaiden maajoukkueen MM-kultaan luotsannut Jussi Ahokas sanoo.

– Hänestä näkee, että potentiaalia on todella paljon.

Vaikka Kuokkanen on maajoukkueessa pelannut laiturin paikalla, hän on ”peruskoulutukseltaan” sentteri. Oululainen on halunnut itsekin pelata maajoukkueessa laidassa muun muassa sen takia, että hän pääsee nauttimaan sentteri Otto Mäkisen hyvistä syötöistä.

Ja on Kuokkanen pelannut seurajoukkueessakin nuorempana laidassa.

Vanhan kiekkoviisauden mukaan sentterin vastuulla on enemmän puolustuspeliä kuin laitureiden. Kuokkanen allekirjoittaa väitteen.

– Olen aika ollut hyökkääjä. Joskus kokeilin pakkinakin ihan vähän aikaa, mutta omissa alkoi soida liikaa, Kuokkanen naurahtaa.

Mäkisen mielestä Kuokkasen kanssa on helppo pelata, koska taitava laituri näkee pelin hyvin ja osaa pelata itsensä vapaaseen paikkaan.

– Aika vähän olemme kuvioista puhuneet Mäkisen kanssa. Olemme jo pelanneet sen verran paljon yhdessä, että tiedämme missä kaveri menee, Kuokkanen sanoo.

Jääpallosta pelisilmää

Kuokkanen on kotoisin Oulunsalosta, joka sijaitsee viitisentoista kilometriä Oulusta. Hän liittyi viiden vanhana kiekkokouluun ja meni mukaan Kiekko-Laserin juniorijoukkueisiin. Lähistöllä oli kolmekin eri ulkojäätä, jossain oli usein pelit pystyssä.

Usein pienempien paikkakuntien joukkueissa nuoret junnut kehittyvät hyvin, kun he saavat paljon peliaikaa ja voivat osallistua monen eri ikäluokan joukkueiden tapahtumiin. Niin kävi Kuokkasellekin.

– Kun pelaa vanhempien ikäluokassa, pitää olla fiksu, ettei jää tilanteissa alla. Voimalla ei voi lähteä möyhimään.

Kaksi vuotta vanhempi isoveli Jesse Kuokkanen pelasi myös jääkiekkoa, ja veljekset saivat toisistaan hyviä kiistakumppaneita.

Isoveli panosti kuitenkin enemmän jääpalloon, ja hänestä tuli pelaajan OLS:n edustukseen asti. Jääpallon valinta lajiksi oli luontevaa, sillä veljesten isä Antti Kuokkanen on kova jääpallomies.

Jannekin pelasi jääpalloa 13-vuotiaaksi asti.

– Kyllä jääpallo pallosilmää kehitti. Ja luistelua, vaikka se onkin vähän erilaista kuin jääkiekossa.

Jääpallo on kuulunut monen muunkin Kärppien pelaajan nuoruuteen. Muun muassa Jesse Puljujärvi oli melkoinen virtuoosi toisessakin jäällä pelattavassa pallopelissä.

Kuokkanen muistelee pelanneensa Puljujärven kanssa samoissa turnauksissa, mutta vastakkain he eivät ole mitelleet.

– Pari vuotta sitten kävin kokeilemassa viimeksi jääpalloa. Ihan hyvältä se tuntui. Eivät taidot olleet kadonneet niin pahasti kuin oletin.

Urheilu on iso osa Kuokkasen perheen elämää. Keskusteluja käydään paljon, mutta rakentavassa sävyssä.

– Kyllä kotoa tulee ohjeita, mutta lähinnä psyykkisen puolen juttuja. Puhetta ei ole niinkään pelillisistä asioista.

Kiekko-Laserista Oulun Kärppiin

Kuokkanen siirtyi kaudeksi 2013–14 Kiekko-Laserista Kärppien C-nuoriin. Se oli nuorelle miehelle iso muutos varsinkin fyysisesti.

– Treenimäärät kasvoivat huomattavasti. Aluksi se oli aikamoinen sokki. Koutsi varmaan vähän naureskeli, kun taisin tehdä liikkeitä joukkueen pienimmillä painoilla, Kuokkanen naurahtaa.

Kausi kului kuitenkin lähinnä B-nuorissa, jossa 44 ottelussa hän teki hyvät tehot 26+27. Seuraavalla kaudella pelipaikka löytyi jo pääosin A-nuorista.

– A-junnuihin meno oli aika iso harppaus. Peli oli fyysisempää ja nopeampaa. Vähän aikaa meni totutellessa, että pääsi mukaan.

Juniorimaajoukkueen tapahtumat ovat rytmittäneet kausia ensimmäisiltä leireiltä lähtien.

– Maajoukkuetapahtumat ovat antaneet paljon motivaatioita. Ei niistä mitään paineita tule, mutta kaikkensa siellä pitää antaa.

– Vaatimustaso on vielä korkeampi kuin seurajoukkueessa. Siellä vaaditaan ihan priimaa, muuten joku muu vie sen paikan.

Hyvä onnistuminen Mestis-ottelussa

Kuokkanen pääsi näyttämään kykyjään miesten pelissä tällä kaudella Mestiksen pelissä. Kajaanin Hokkia edustanut nuori hyökkääjä sai RoKia vastaan tilille komea tehot 1+1.

– Monille muille pelaajille se taisi olla rutiininomainen runkosarjapunnerrus, mutta Janne Kuokkaselle illasta tuli ikimuistoinen, kirjoitti Kainuun Sanomat.

Kun puhe kääntyy peliin, leviää nuorukaisen kasvoille mairea hymy.

– Siellä oli vähän jätkistä pulaa ja pääsin mukaan. Oli hienoa päästä mukaan miesten peliin. Tempo oli kova, mutta onneksi tuli onnistumisiakin. Kyllä se peli antoi lisäbuustia jatkoon.

Kesällä järjestettävää NHL:n varaustilaisuutta ajatellen Kuokkasen osakkeet paranivat onnistuneiden alle 18-vuotiaiden MM-kilpailujen myötä.

Varaustilaisuuksista tehdään puolileikkimielisiä ”mock drafteja”, joissa ennustetaan, että mihin seuraan varausikäiset voisivat päätyä. Draftsite.com ounasteli talvella, että Minnesota Wild nappaisi Kuokkasen kuudennella kierroksella.

Varaustilaisuudessa on niin monta muuttujaa, ettei arvioita kannata ottaa liian tosissaan. Ja niihin pelaaja ei itse pysty vaikuttamaan.

Omaan kehittymiseen kylläkin.

– Koen olevani enemmän pelinrakentaja, joka luo muille maalipaikkoja. Ja jos itsekin saisi tehtyä välillä muutaman maalin, Kuokkanen heittää.

– Kamppailupeli on vastaavasti iso kehityskohde. Fyysisyyttä pitäisi saada lisää.

Fakta:

Janne Kuokkanen
Syntynyt 25.5.1998 Oulunsalossa
Keskushyökkääjä/laitahyökkääjä (left)
Pituus 185 cm, paino 81 kg
Euroopan nuorten olympiafestivaalin pronssi 2015
Alle 18-vuotiaiden MM-kulta 2016
Ak Bars Kazanin toisen kierroksen varaus (38. pelaaja) vuoden 2015 KHL:n varaustilaisuudessa

 

Alkuperäinen artikkeli on julkaistu Leijonat-lehdessä 1/2016

 

Etsi sivustolta