tiistai, 22 huhtikuu 2014 23:58

Otteluraportti: Sapettavia sekunteja ja kovia kamppailuja - "Tuntui, että pelattiin jääkiekkoa!"

Kirjoittanut Hanni Hopsu
Kova kovaa vastaan. Kova kovaa vastaan. Matti Nenonen

Neljä sekuntia, 19 sekuntia, kahdeksan sekunnin kymmenysosaa, minuutti ja neljä sekuntia. Sekunnit ovat nopeasti ohikiitäviä hetkiä, mutta joskus niin tuskastuttavan pitkiä - niin oli Suomen ottelussa USA:ta vastaan, kun amerikkalaiset iskivät osumansa aivan toisen erän alussa sekä jokaisen erän lopussa. Urhoollisesti kampoihin pistänyt Suomi kaatui lopulta maalein 4-3. 

Kaapo Kähkönen - isketään pöytään tämä nimi heti alkuun, sillä niin monta kertaa Pikkuleijonien veräjänvartija venyi kiekon eteen paikassa, jossa puoli USA:n vaihtopenkkiä oli jo tuulettamassa ”varmaa maalia”.

Suomalaisvahti pääsi loistamaan heti pelin alusta alkaen ja oli omalla tavallaan merkittävä tekijä myös Suomen avausmaalissa. USA pääsi 7. minuutilla myllyttämään ylivoimaansa ja amerikkalaisten vaarallisen ykkösketjun taiturin Jack Eichel, Alex Tuch ja Sonny Milano löysivät yhtenään toisensa takatolpilta ja maalinedustalta, mutta Kähkönen koppaili kiekkoja häikäisevästi. Suomi selvitti alivoiman ja vain hetkeä myöhemmin kiekko oli USA-vahti Alexander Nedeljkovicin selän takana; puolustaja Miro Keskitalo ajoi kovalla asenteella maalille ja hakkasi Juho Lammikon laukauksen irtokiekon sisään.

Mutta sitten koitti sapettava sekunnit osa yksi: 13 sekuntia ennen erätaukoa Suomi joutui alivoimalle ja neljä sekuntia ennen summeria Noah Hanifinin rääpäisy maalia kohti livahti ohi Kähkösen.

Toinen erä ja sapettavat sekunnit osa kaksi: kello ehti tikittää vain 19 sekuntia, mutta siinä ajassa ehtivät Dylan Larkin ja Anders Bjork tehtailla 2-1-maalin.

Mutta sittenpä kentälle tuli pikkuleijonaketju, jota ei voi olla näkemättä ja kuulematta. Miro Mäkinen, Atte Mäkinen ja Antti Kauppinen kiskaisivat vaihdon, jossa jokainen taklasi vähintään kerran ja vitja toimitti kiekkoa kiukulla kohti maalia. Energiaketju onnistui horjuttamaan USA:ta niin, että vain hetkeä myöhemmin olikin sitten Aleksi Saarela irti. Keskitalon erinomainen syöttö tavoitti tänään kisapassiinsa leiman saaneen Saarelan, joka tarjosi kultakatriinat USA-maalivahdille ja kermakakkua suomalaisyleisölle; 2-2-tasoitus oli komea!

- Allu oli hyvä lisä meidän ketjuun! Pirteää tekemistä siinä keskikaistalla, päästiin hyökkäämään kiekon kanssa paljon ja luotiin maalipaikkoja, Joel Kiviranta sanaili.

Tasoitusmaalin jälkeen peliin tuli hurja tempo, ja yleisö vuoroin kohahteli ja huokaili, kun vaarallisia maalipaikkoja nähtiin kummassakin päässä. USA:n toimesta kiekko kävi maaliviivalla asti, mutta Pikkuleijonat antoivat Kisapuiston yleisölle syyn rasittaa äänijänteitään siirtymällä pelissä 2-3-johtoon.

- Kassu siinä harhautteli hyvin alueelle ja siirsi mulle sivuun. Mä niittasin niin kovaa, kun vaan lähti, ja sattui menemään. Aika käsittämätön fiilis! En ensin edes huomannut, että se kiekko meni maaliin, se tilanne tuli yllättävän nopeasti. Yhtäkkiä jätkät oli ympärillä ja tuuletettiin, maalintekijä Kiviranta kertasi osumaansa.

- Meidän ongelma tässä turnauksessa on ollut, ettei lauota tarpeeksi. Sitä yritetään parantaa koko ajan. Myönnän, että itsekin sorrun siihen, että kun pääsen hyökkäysalueelle, alan kattelemaan sitä syöttöä, että jos joku vaikka olisi paremmassa paikassa. Pitäisi vaan luottaa siihen omaan kutiin, ja siihen, että kun ampuu, tapahtuu hyviä asioita, Kiviranta tuumaili. Ja totisesti; kun pääkaupunkiseudun poika päätti ampua, se hyvä asia - eli johtomaali - tapahtui.

Mutta sittenpä vuorossa oli sapettavat sekunnit osa kolme, mikä totisesti oli se kaikkein tyrmistyttävin: USA pisti erän lopulla Suomen pesukoneeseen, pyöritti Pikkuleijonien päät sekaisin ja Kyle Connor latasi 3-3-tasoitusmaalin Auston Matthewsin laukauksen irtokiekosta, kun kellossa oli jäljellä vain kahdeksan kymmenesosasekuntia. Alle sekunti.

- USA:n hyvyyttä ja meidän huonoutta. Kyllähän kaikki tietävät, että ne erien alut ja loput on tärkeitä. Niissä pitäisi olla hereillä ja huolellinen - sitä me ei oltu, Kiviranta manaili.

Päätöserässä molemmat joukkueet olivat silminnähden uupuneita. 40 minuuttia oli luisteltu vauhdilla päästä päähän, kamppailtu armottomia kaksinkamppailuja kulmissa sekä maalinedustalla, ja koeteltu Kisapuiston päätypleksien kestävyyttä rajuilla taklauksilla. Pikkuleijonat eivät antaneet tuumaakaan periksi missään vaiheessa, pistivät fyysisestä pelistään tunnetut amerikkalaiset ahtaalle ja nauttivat siitä suuresti.

- Jenkit on aina fyysisiä, mutta hyvin me pärjättiin. Sitä paitsi kova peli, kamppailut ja taklaukset, sytyttää aina. Mä henkilökohtaisesti tykkään fyysisestä pelistä tosi paljon. Silloin tuntuu, että pelataan jääkiekkoa! Kiviranta latasi.

Suomen kamppailu ei kuitenkaan riittänyt voittoon asti - kiitos sapettavat sekunnit osa nelosen: Suomi joutui alivoimalle aivan viime minuuteilla ja juuri sinä samana hetkenä, kun viides sinivalkoinen pääsi takaisin kentälle, Jack Eichel iski USA:lle 4-3-maalin. Kellossa jäljellä oli vain minuutti ja neljä sekuntia.
Minuutti ja neljä sekuntia, mikä ei kuitenkaan riittänyt Suomelle tasoitusmaalin iskemiseen, joten USA juhli voittoa.

- Käsitellään tämä peli rauhassa, katsotaan mitä voidaan parantaa ja mennään pikkuhiljaa kohti torstaita. Turha tässä on alkaa sitäkään liikaa miettiä ja stressailla. Vastustaja kuin vastustaja - jatkoon menee vain voitolla.

 


 

Viimeksi muutettu keskiviikko, 23 huhtikuu 2014 00:35