maanantai, 28 elokuu 2017 10:26

Finnkampenin voitto ratkesi jatkoajalla – Leijonilta upea nousu!

Kirjoittanut Arto Sihvonen

Alle 17-vuotiaiden maajoukkue ratkaisi Finkampen-ottelusarjan voiton todella maukkaalla tavalla. Ruotsi johti ottelua vielä kaksi ja puoli minuuttia ennen loppua kahdella maalilla, mutta peräänantamaton kotijoukkue nousi puolessa minuutissa ensin tasoihin ja sen jälkeen voittoon, kun jatkoaikaa oli pelattu 1.47. Ottelun loppunumerot 6-5 (1-2,1-2,3-1,1-0) olivat ottelutapahtumiin nähden oikeudenmukaiset ja kertovat Leijonien henkisestä vahvuudesta ja voittamisen halusta.

Avauserän pelillinen hallinta jäi tuloksellisesti piippuun

Suomi aloitti kolmannenkin ottelun terävästi ja oli avauserässä kuskin paikalla. Ruotsi pääsi kuitenkin 1-0 -johtoon helpohkosti ajassa 08.35. Maali syntyi suorasta hyökkäyksestä Suomen pelatessa alivoimalla.  Suomi liikutti kiekkoa vauhdikkaasti ja pystyi luomaan laadukkaita maalintekopaikkoja, mutta ilman tulosta. Ruotsi lisäsi johtonsa tilanteeseen 2-0, kun pelikello näytti aikaa 16.42. Maalin laukoi siniviivalta päätypelijakson päätteeksi ottelussa hattutempun tehnyt ruotsalaispakki Victor Söderström. Kotijoukkueelle tärkeä 1-2 -kavennusmaali lähti myös siniviivalta Kalle Loposen mailasta. Maali oli ylivoimamaali ja sen syntyaika oli 17.54. Kalle sai maalissa hyvää tukea maskipelaajilta ja tilannetta rakensivat syöttöpisteiden arvoisesti Leevi Aaltonen ja Antti Saarela.

Kiekollinen huolellisuus notkahti

Toisessakaan erässä Leijona-joukkueelta ei puuttunut terävää yritystä, mutta hyökkäyspelissä menetettiin liikaa kiekkoja ja maalintekopaikoille pääseminen vaikeutui. Ruotsi kasvatti johtoaan 3-1:een ajassa 28.10. Suomen tuloksellinen ylivoimapeli teki tuhojaan, kun erää oli pelaamatta 5.40. Maali oli lähes kopio ensimmäisestä osumasta. Kalle Loponen teki maalin ylivoimapelin viivamiehen paikalta, ja tämän maalin syöttäjinä toimivat Antti Saarela ja Henri Nikkanen. Suomi ei saanut nauttia kavennusmaalista kovin pitkään, sillä Ruotsi rokotti kotijoukkuetta suorasta hyökkäyksestä vain minuutti ja kahdeksan sekuntia Leijonien maalin jälkeen. Toiselle erätauolle lähdettiin lukemissa 2-4.

Erätauolla kerrattiin voittamisen vaatimuksia ja päätöserä pelattiin yhteiseen pottiin

Suomen valmennusjohto palautti erätauolla pelaajien mieleen, mitä voittaminen vaatii. Vaatimuksista nostettiin esille loppuvihellykseen saakka yrittäminen ja ottelun teema – yhteiseen pottiin pelaaminen. Asioiden kertaaminen tuotti erinomaisen tuloksen, vaikka Ruotsi lisäsikin johtonsa jo 5-2:een ajassa 48.06. Maali syntyi B-pistealoituksen jälkitilanteesta.

Tämän jälkeen nähtiin erinomainen osoitus Leijonien taistelutahdosta ja uskosta omaan tekemiseen. Suomen tehokas ylivoima teki tulosta ajassa 49.59, kun Antti Saarela ohitti hienon kuvion päätteeksi ruotsalaisvahdin. Maalin syöttivät Leevi Aaltonen ja Henri Nikkanen. Suomi pääsi pelaamaan ottelussa ylivoimalla neljä kertaa, joista kolme päättyi maaliin.

Päävalmentaja Mika Marttila otti aikalisän ajassa 57.24 ja antoi ohjeet siihen, kuinka kiekko saadaan keskialueen aloituksesta vastustajan kenttäpäätyyn ja maalintekopaikalle. Ohjeet toimivat tehokkaasti, sillä Leevi Aaltonen kavensi tilanteeksi 4-5 ajassa 57.32. Maaliin tekivät hyvän esityön Patrik Puistola ja Henri Nikkanen. Leijonien vahva ote jalostui tasoitusmaaliksi vain 28 sekuntia myöhemmin. Kunnian tasoitusmaalin tekemisestä sai Patrik Puistola, jolle maalintekopaikan rakensi Leevi Aaltonen. Kotijoukkueen päättäväisyys kulminoitui jatkoajalla Patrik Puistolan tekemään voittomaaliin. Patrik riisti kiekon ruotsalaispakilta hyökkäysalueella, ja laukoi häirittynäkin näyttävän 6-5 voittomaalin.

Mika Marttila: "Joukkueen johtavat pelaajat ottivat vastuuta tuloksenteosta"

Mika Marttila korosti hienon taistelun jälkeen otteluvoiton tärkeyttä.
- Tällainen peli ja  voitto yhdistää ja antaa joukkueelle voimia. Saimme taas hyvän oppitunnin siitä, mitä voittaminen vaatii.

Marttila toi lisäksi esille tyytyväisyytensä kauden alun otteluiden tuloksiin.
- Neljä voittoa yhteensä kuudesta ottelusta Venäjää ja Ruotsia vastaan on erinomainen tulos, Marttila totesi.

Suomen joukkueen tehopisteet:
Patrik Puistola                          2+1
Kalle Loponen                          2+0
Leevi Aaltonen                         1+3
Antti Saarela                             1+2
Henri Nikkanen                        0+3

Suomen joukkueen parhaana pelaajana palkittiin Kalle Loponen.


U17-maajoukkueen kausi jatkuu marraskuun alussa Kanadassa pelattavassa World Hockey Challenge -turnauksessa, joka on ikäluokan päätapahtuma pelikaudella 2017-2018.

 

Kirjoittaja on alle 17-vuotiaiden maajoukkueen joukkueenjohtaja.