lauantai, 10 marraskuu 2018 08:05

Jääkiekkoleijona Antero Niittymäki: "Se on vaatinut kovaa työtä ja omistautumista lajille"

Kirjoittanut Siiri Markkanen
KUNNIOITUS
Jääkiekkoleijona Antero Niittymäki: "Se on vaatinut kovaa työtä ja omistautumista lajille" Silja Schemeikka

Perjantaina järjestelyn Suomi-kiekkopäivän juhlallisuuksiin kuului kuuden uuden Jääkiekkoleijonan aatelointi. Yksi heistä oli maalivahti Antero Niittymäki.

Niittymäki muistetaan varmasti ennen kaikkea huikeista Torinon olympialaisista vuonna 2006 ja juuri maajoukkuekomennukset sekä hetket Leijona-paidassa olivat turkulaiselle maalivahdille ne uran kohokohdat.

- Aina on ollut kunnia-asia pelata maajoukkueessa ja varmasti ne oli niitä uran kohokohtia, varsinkin olympialaiset. Vain yhdet MM-kisat tuli pelattua, ehkä se on vähän harmittanutkin uran jälkeen. Aina oli joko loukkaantumisia tai sitten on saattanut mennä Pohjois-Amerikassa kausi pitkäksi. Mutta aina on ne on olleet huikeita tapahtumia ja niitä on kiva sitten vanhana muistella, Niittymäki tunnelmoi seremonioiden jälkeen.

Jääkiekkoilijat janoavat voittamista. Senpä takia voitetut mestaruudet ja mitalit nousevat myös esille uran kohokohdiksi.

- No totta kai kaikki mestaruudet. Muutama Suomen mestaruus ja AHL:n mestaruus. Sekä ensimmäinen NHL-peli. Mutta kyllä ne olympialaiset on siellä kirkkaimpana mielessä.

Tilaisuudessa kuulutettiin Niittymäenkin kohdalla suuri liuta eri numeroita ja tilastoja, mutta mitä kaikkea niiden taakse oikein kätkeytyy?

- Se on vaatinut kovaa työtä ja omistautumista lajille ja vähän tuuriakin. Sitä, että on ollut oikeassa paikassa oikeaan aikaan, Niittymäki niputtaa tilastot yhteen.

TPS:n kasvatti pelasi NHL:ssä seitsemän kauden verran kolmessa eri organisaatiossa. Ura Atlantin toisella puolella ei ollut helppo ja NHL:ssä vietetyistä vuosista kysyttäessä Niittymäki ensin hiljentyykin miettimään rauhassa, ennen kuin vastaa.

- Se on kuitenkin aika totista työtä. Totta kai pelikavereita ja tiettyjä hienoja muistoja sieltä jäi, mutta se on myös raaka maailma. Näin uran jälkeen on miettinyt, että ei ehkä ihan aina osannut nauttia arjesta siellä. Aina oli pelejä tai oli väsynyt reissaamisesta ja sitä ja tätä. Näin jälkikäteen aina miettii, että ois ehkä voinu nauttia enemmän. Aina joskus sanotaan, että sitten kun on viiminen kausi, niin sitten vaan nauttii pelaamisesta. Ois pitänyt osata nauttia jo silloin, se on kuitenkin hieno maailma ja siellä hoidetaan asiat hienosti.

Maalivahtien kirous, lonkkavaivat, pakottivat Niittymäen lopettamaan uransa ennen aikojaan kaudella 2012-13. Off the ice tekonivelet kuitenkin pelittävät edelleen kuten pitääkin.

- Lonkat pelaa loistavasti, varsinkin kun ei mene pelaamaan näitä höntsä-pelejä. (Viitaten jäällä aatelointien perään alkaneeseen legendapeliin.) Muutamia pelejä on voinu käydä pelaamassa, mutta vähän ne kipeytyy aina, niin senkin takia joutui tänään kieltäytymään tästä, valitettavasti. Muuten pystyy urheilemaan ihan normaalisti kyllä edelleen, vähän pelaamaan tennistä ja juoksemaan. Spagaattia ei kyllä enää ees koiteta! Niittymäki naurattaa median edustajia.

TPS:n kiekkokoulun kasvatti palasi takaisin lähtöseuransa palvelukseen, sillä hän aloitti joukkueen urheilutoimenjohtajana vuonna 2015. Vaikka Niittymäki saikin yhä jatkaa jääkiekon parissa, vei uuteen rooliin tottuminen oman aikansa.

- No kyllä se vähän aikaa otti tottuakseen. Siinä meni kuitenkin hetki, kun ajatteli yhä edelleen kuin pelaaja. Mutta kyllä se tästä pikkuhiljaa on kääntymässä, ehkä vähän valitettavastikin siihen toimistopuolelle. Mutta on ollut mielenkiintoista, ei paljoa ole samanlaisia päiviä ja kaikennäköistä tapahtuu, aika paljon odottamatontakin, ja on nämäkin toimet kyllä pitäneet kiireisenä, Jääkiekkoleijona numero 249 päättää.

Olet nyt

 
 
 

Jääkiekkoleijonat

Suomen Jääkiekkomuseo on vuodesta 1985 alkaen aateloinut suomalaisessa jääkiekkoilussa erityisen ansioituneita henkilöitä Jääkiekkoleijonan arvonimellä. Jääkiekkoleijonat on ryhmitelty pelaajiin, tuomareihin, valmentajiin ja jääkiekkovaikuttajiin. Aateloinnissa käytetään kronologista numerointia.

Suomen Jääkiekkomuseo ry:n hallitus ja Suomen Jääkiekkoliitto nimittävät aatelointitoimikunnan jäsenet, joilla tulee olla laaja tietämys sekä suomalaisen että kansainvälisen jääkiekon historiasta ja nykypäivästä.

Jääkiekkomuseon verkkosivut

Aateloinnit kausi kaudelta

Etsi sivustolta