perjantai, 16 joulukuu 2016 14:45

Jääkiekkoleijonat otettuja aateloinnistaan: ”Suuri kunnia”

Kirjoittanut Hinni Hirvonen
Jääkiekkoleijonat otettuja aateloinnistaan: ”Suuri kunnia” Silja Schemeikka

Hockey Hall Of Fame Finland aateloi torstaina kuusi uutta Jääkiekkoleijonaa. Lisäksi Eino Honkanen palkittiin Yrjö Salminen -elämäntyöpalkinnolla.

Ensimmäiseksi palkinnon vastaanotti Päivi Virta (Halonen), joka pelasi yli 20-vuotisen uran naisten SM-liigassa.

- On suuri kunnia päästä näin hienoon ja menestyksekkääseen joukkoon.


Virta pääsi mitaleille jokaisella SM-liigakaudellaan, ja hän on naisten SM-liigan kaikkien aikojen menestyksekkäin pelaaja. Virta oli myös maajoukkueen kantavia voimia. Leijona-paidassa Virta saavutti viisi MM-pronssia, neljä EM-kultaa ja yhden EM-pronssin.


- Vaikka kirkkain arvokisamitali jäi MM-otteluissa jäi saavuttamatta, saimme EM-kultaa monesti ja paljon arvokkaita muistoja.

Lajivalinta ei ollut Virralle selviö.

- Vanhempani suunnittelivat minusta ballerinaa, mutta jääkiekkoilija minussa vei voiton. Kiitän kuitenkin vanhempiani hyvästä lajivalinnasta, koska siitä tuli hyvä pohja jääkiekkoon.

Toiseksi palkinnon vastaanotti Jukka Hentunen, joka on kulkenut erilaisen tien kansainväliselle tasolle. Hentunen debytoi SM-liigassa vasta 24-vuotiaana ja vuotta myöhemmin maajoukkuepaidassa. Hentunen on ollut mukana MM-kisoissa kuudesti ja olympialaisissa kerran.

- Kun aikoinani lähdin Joroisista laajentamaan pelillistä reviiriäni, en välttämättä uskonut, kuinka hienoja asioita saisin kokea ja minne kaikkialle matka veisi. Upeinta oli, että sain mahdollisuuden tehdä rakkaasta harrastuksesta ammatin itselleni.

Puheessaan Hentunen kiitti niin valmentajia, pelikavereitaan, perhettään kuin huoltojoukkojakin.

- En olisi tässä ilman monien ihmisten tukea ja rohkaisua urani eri vaiheissa.

Jääkiekkoleijonaksi numero 237 kruunattiin Miikka Kiprusoff. Kiprusoff palkittiin urallaan mm. NHL:n parhaana maalivahtina.

Leijonauransa merkittävintä muistoa Kiprusoff ei halunnut nimetä.

- Kaikki olivat niin hienoja muistoja, että ei viitsi nimetä yhtä. Muutamat MM-kisat olimme finaalissa ja tietysti World Cup. Ne olivat kaikki tosi hienoja muistoja, tosi hienoja kokemuksia.

Seuraavaksi Jääkiekkoleijonaksi aateloitiin puolustaja Toni Lydman, joka pelasi NHL:ssä 12 kautta. A-maajoukkueotteluita Lydmanille kertyi yli 100.
 

- Iso kunnia olla mukana tällaisessa tapahtumassa ja päästä mukaan tähän listaan. Erikoiskunnia olla aateloitavana kahden entisen joukkuetoverin mukana, kiitos myös teille.

Vaikuttajapuolelta Jääkiekkoleijonaksi aateloitiin Suomen menestyneimpien NHL-pelaajien agentti Don Baizley. Baizley menehtyi vuonna 2013, joten palkinnon nouti hänen poikansa Gordie Baizley.

Harry ”Hjallis” Harkimo aateloitiin Jääkiekkoleijonaksi numero 240. Parhaiten Harkimo tunnetaan Jokereiden pääomistajana ja Hartwall Arenan rakennuttajana.

- Jääkiekko on kuulunut aina elämääni ja ollut tärkeä osa sitä. Vuonna 1991 kun tulin maailman ympäri purjehtimasta, (Kalervo) Kummola houkutteli minut Jokereihin. Sen jälkeen se on ollut sukuni ja perheeni tärkeimpiä asioita yli 20 vuotta. 

Olet nyt

Jääkiekkoleijonat

Suomen Jääkiekkomuseo on vuodesta 1985 alkaen aateloinut suomalaisessa jääkiekkoilussa erityisen ansioituneita henkilöitä Jääkiekkoleijonan arvonimellä. Jääkiekkoleijonat on ryhmitelty pelaajiin, tuomareihin, valmentajiin ja jääkiekkovaikuttajiin. Aateloinnissa käytetään kronologista numerointia.

Suomen Jääkiekkomuseo ry:n hallitus ja Suomen Jääkiekkoliitto nimittävät aatelointitoimikunnan jäsenet, joilla tulee olla laaja tietämys sekä suomalaisen että kansainvälisen jääkiekon historiasta ja nykypäivästä.

Jääkiekkomuseon verkkosivut

Aateloinnit kausi kaudelta

Etsi sivustolta