tiistai, 14 toukokuu 2013 21:42

MM-kisoissa peli alkaa kun oopperalaulaja laulaa

Kirjoittanut Leena Huhtamaa
MM-kisoissa peli alkaa kun oopperalaulaja laulaa Satu Kaarnakangas

Ennen jokaista Areenalla alkavaa peliä laulavat Savonlinnan oopperajuhlakuoron laulajat pelaavien maiden kansallislaulut. Tiistaina Slovakia-USA -pelin lauluvuorossa olivat Michaela Heimsch, Marja Kari ja Laura Mäkitalo.

- Olemme harjoitelleet Saksan, Slovakian, Itävallan, USA:n ja tietysti Suomen kansallislaulut, eli esiinnymme pääsääntöisesti niissä peleissä, Laura Mäkitalo kertoo.

Joidenkin laulujen opettelussa on käytetty apuna tulkkia ja natiiveja, jotta ääntäminen olisi mahdollisimman oikeaa. Netistäkin voi lauluja kaivella, mutta silloin voi olla vaikea löytää ajantasaista versiota, sillä kansallislaulutkin saattavat muuttua.

- Esimerkiksi Itävällan tekstiä on muutettu muutama vuosi sitten ja edelleen jotkut itävaltalaisetkin laulavat sitä täällä hallissakin vanhasta muistista ”vanhoilla sanoilla”, Marja Kari kertoo.

Ahkerasta harjoittelusta huolimatta, oopperalaulajillakaan ei aina mene suunnitelmien mukaan. Eräässä pelissä Mäkitalo joutui yllättäen paikkaamaan sairastunutta laulajakolleegaansa Venäjän kansallislaulussa. 

- Harjoittelin kansallislaulun sanoja intensiivisesti 3 tunnin ajan ja ihan hyvin se mielestäni meni, Mäkitalo kertoo. Hän ei ole venäjäkielentaitoinen entuudestaan, mutta oopperalaulajille on luontevaa laulaa vierailla kielillä.

Mikä on oopperalaulajien suosikki kansallislaulujen joukossa? 

- USA:n laulua on kiva laulaa kun se on niin mahtipontinen, mutta löytyy Maamme-laulustakin sitä samaa mahtipontisuutta, Marja Kari myöntää.

Tällaisessa ympäristössä on vaikea ennakoida mitä tuleman pitää kun kisalavalle nousee. Kolmikon laulaessa Maamme-laulua ensimmäistä kertaa, yllätti positiivisesti hallissa syntynyt energia.

- Silloin on kyllä ihan turha yrittää pitää kakkosstemmasta kiinni kun koko halli laulaa samaa laulua, Michaela Heimsch kertoo.  

Kerran taaksemme tuli äänekäs Slovakialainen fanikuoro, joka hankaloitti tempon pitämistä, mutta hauskaahan se on kun pelissä on tunnelmaa, laulajat toteavat yhteen ääneen.

Viimeksi muutettu tiistai, 14 toukokuu 2013 21:57

Olet nyt

Lisää A-maajoukkueen uutisia