Leijonat.fi

     

Blogi: "Muutos"

Heikki Louhivaara toimii Jääkiekkoliiton liittovaltuuston puheenjohtajana. Heikki Louhivaara toimii Jääkiekkoliiton liittovaltuuston puheenjohtajana.

Luin Helsingin Sanomista (6.10.2016) jutun Suomessa tapahtuneista väestömuutoksista sekä ennusteen tulevaisuudesta. Tänä päivänä 50 % väestöstä asuu 200 km:n säteellä Helsingistä ja 90 % väestöstä Kokkolan eteläpuolella. Tulevaisuuden ennusteessa muuttovoitto keskittyy tietyille alueille ja hyvin monet seudut ja kunnat tulevat painimaan muuttotappion kanssa. Tämä toi mieleeni vanhan tutun fraasin ”vain muutos on pysyvää”.


Meidän kaikkien jääkiekkokentän toimijoiden on herättävä viimeistään nyt tähän tilanteeseen: Meidän on huolehdittava mahdollisuudesta harrastaa jääkiekkoa nyt ja tulevaisuudessa koko Suomessa. Vanhat opit ja toimintatavat eivät enää kanna ja siksi meillä kaikilla toimijoilla on oltava rohkeutta muuttaa toimintatapoja ja ajatella asioita uudella tavalla. Keinoja löytyy varmasti, jos emme ole tapojemme orjia. Myöskään väistämättömän muutoksen vastustaminen ei johda toivottuun lopputulokseen.

Seurojen välistä yhteistyötä on edelleen tiivistettävä ja haettava uusia muotoja yhteistyölle. Muuttovoittoalueiden seurojen on tuettava muita ja huolehdittava, ettei pelaajapolku johda liian aikaisessa vaiheessa isoon seuraan, sillä usein pienimmillä paikkakunnilla olosuhteet ovat paremmat kuin isoissa kasvukeskuksissa. Pienten harrastajamäärien seuroissa on haettava kumppanuutta toisten vastaavien seurojen kesken: Harjoitellaan omassa seurassa omalla paikkakunnalla eri-ikäisten kanssa, mutta muodostetaan pelijoukkueet ikäluokittain yhdessä toisen pienen harrastajamäärän omaavan seuran kanssa.

Meidän on myös arvioitava nykyisiä kilpailusääntöjä: Ne eivät saa olla este yhteistyölle siellä missä haasteet ovat isoimmat. On uskallettava miettiä kokonaan uusia sääntöjä, jotka mahdollistavat uusien pelimallien luomisen. Yhdessä sovittavien ehtojen täyttyessä voidaan peli pelata esimerkiksi neljällä pelaajalla nykyisen ”standardin” (5–5) sijaan.

Olkaamme siis avarakatseisia ja etsikäämme yhdessä luovia ratkaisuja suomalaisen jääkiekon pitämiseksi koko kansan harrastuksena.

Hessu

 Suomen Jääkiekkoliiton yhteistyökumppanit: