Leijonat.fi

     

Mestiksen saattohoito on päättynyt

Saattohoitoa annetaan vakavasti sairaille potilaille, joiden sairaus on siinä vaiheessa, ettei sitä lääketieteen keinoin kyetä enää parantamaan. Mestis on ajautunut ihmisten mielikuvissa samantyyppiseen tilaan viimeisten kausien aikana. Elinkelpoisimmat osat on siirretty Liigan puolelle ja muiden joukkueiden kannattajille on toivotettu hiljaisuudella ja vaikenemisella hyvää loppumatkaa.


Samalla on kuitenkin unohdettu se, että tämä saattohoitopotilas on edelleen se sama kasvualusta, joka mahdollistaa Liigan ja Leijonien kilpailukyvyn kasvun nyt ja tulevaisuudessa. Olli Määttä kävi kesällä ulkoiluttamassa Stanley Cupia Jyväskylässä. Paikassa, jossa hän teininä pelasi ensimmäiset miesten pelinsä. Mestiksessä.

Määttä, Patrik Laine ja Jesse Puljujärvi ovat tietysti vain jäävuoren huippu, mutta samalla oiva osoitus siitä, että letkuissa viruva Mestis on ollut heidän kehityskaarellaan hetkellisesti juuri oikea sarjataso. Tällä hetkellä oikea sarjataso heille on NHL. Eikö vain, että haluamme nähdä tulevaisuudessakin heidänlaisiaan pelaajia?

On siis aika irrottaa Mestis saattohoidon umpikujasta, avata verhot ja tarkastella sarjan tulevaisuutta uudelleen. Tulevaan horisonttiin katsominen on tietysti helpompaa, kun sarjan televisiointi on ottanut jo muutaman kauden ajan pieniä, mutta määrätietoisia askelia kohti suurempaa näkyvyyttä. Uusien kumppanuuksien myötä Mestis näkyy valtakunnallisesti Ylen kanavilla, sekä kaikki ottelut Elisa Viihteen ja Fanseatin välityksellä.

Mestis on 2000-luvulla perustettu sarja, joka ei ole hyödyntänyt oman aikakautensa työkaluja riittävästi saavuttaakseen suuren yleisön kiinnostuksen. Päätuotteemme, laadukas ja mielenkiinteinen urheilu, ei ole saavuttanut sille kuuluvaa huomiota. Digitalisaatio on pyyhkäissyt myös urheilumaailman yli ja Mestis haluaa olla siinä vahvasti mukana.

Voidaankin helposti sanoa, että Mestiksen saattohoidossa on ollut kyse väärästä diagnoosista. Lääketieteellisillä keinoilla tätä sarjaa ei toden totta saadakaan pelastettua. Oikea diagnoosi löytyy henkiseltä puolelta, identiteetistä. Liian kauan on voivoteltu Liigan kuvitellun lasikaton olevan syyllinen huonoon itsetuntoon ja tilaan sekä samalla on unohdettu se, että kyllä meillä itsellämme on rohkeutta ja erottumiskeinoja.

Rakkaalla sarjallamme on huippulahjakkaita nuoria pelaajia, valtakunnallinen tv-näkyvyys ja tämän syksyn aikana lopullisesti jalkautettava brändiuudistus.

Saattohoito on päättynyt. Se on päättynyt siihen, että Mestis haluaa elää. Parhaat päivämme ovat vasta edessä.

Tuomas Haanpää
Jääkiekon Sarjaseurat ry:n puheenjohtaja

 Suomen Jääkiekkoliiton yhteistyökumppanit: