Leijonat.fi

     

Jääkiekkoperheen yhteistyön monet kasvot

Suomen Jääkiekkoliiton toimitusjohtaja Matti Nurminen ja A-maajoukkueessa Sotshin olympialaisissa pelannut Sami Lepistö. Suomen Jääkiekkoliiton toimitusjohtaja Matti Nurminen ja A-maajoukkueessa Sotshin olympialaisissa pelannut Sami Lepistö. Kuva: Europhoto/Jukka Rautio.

Yhteistyö, yhteisöllisyys – yhdessä tekeminen, oppiminen ja kasvaminen. Nämä termit alkavat ihmisten suissa maistua jo liian paljon käytetyiltä ja vähän kuluneilta, mutta valitettavasti käytännön tasolla ne ovat suomalaisessa yhteiskunnassa vielä raakileita.


Olemme edunvalvontayhteiskunta, jossa yhteistyön vähäisyydestä johtuen sitä kuuluisaa pyörää keksitään monessa paikassa samaan aikaan uudelleen – toisistamme tietämättä, tottakai. Haluaisin haastaa jääkiekkoperheen toimimaan yhteistyön ja yhteisöllisyyden mallioppilaana. Otatko haasteen vastaan?

Jääkiekon katto-organisaatioissa on avainpaikoilla tapahtunut ja tapahtuu paljon muutoksia. Liiton vetovastuu vaihtui Kummolan Kalelta Nummelan Harrille tammikuussa. Toukokuussa Liiga nimitti uudeksi toimitusjohtajakseen Riku Kallioniemen; toivotan ja toivotamme Rikulle lämpimät onnentoivotukset merkittävään ja haasteelliseen tehtävään! Liigalle valitaan kesän yhtiökokouksessa myös uusi puheenjohtaja. Uskomme että henkilövaihdoksista riippumatta – ja myös niiden johdosta – liiton ja Liigan välinen yhteistyö jatkuu erinomaisena ja paranee entisestään.

Suomalaisen jääkiekon kehittymisen kannalta kattotason yhteistyöllä on olennainen merkitys, mutta lajin tulevaisuus ratkaistaan ja rakennetaan yksittäisten henkilöiden muodostamina yhteisöinä joukkueissa ja seuroissa – yhteistyöllä. Tekevätkö vanhemmat Sinun joukkueessasi yhteistyötä, jotta arki sujuu laadukkaasti ja mutkattomasti, ja harrastamisen kustannuksia pystytään alentamaan? Entä miten toimii vanhempien ja joukkueen toimihenkilöiden yhteys? Auttavatko seuran kaikki joukkueet aidosti toisiaan ja jakavat osaamistaan? Onko seura onnistunut rakentamaan joukkueista yhteen hiileen puhaltavan perheen? Miten sateenvarjoseurojen välinen yhteistyö näkyy käytännön toimenpiteinä? Mikä on Sinun roolisi ja panoksesi yhteisönne jäsenenä?

Omassa arjessani ehkä merkittävin ”vertaistukiryhmä” on muiden lajiliittojen kollegat. Kokoonnumme säännöllisesti yhteen ja käymme läpi arjen suuria ja pieniä haasteita. Jokainen tuo yhteisöön oman kokemuksensa ja osaamisensa, ja jokainen varmasti myös saa yhteisöltä paljon. Kannustan erittäin lämpimästi muodostamaan vastaavanlaisia verkostoja eri seuratoimijoiden kesken, niin seuran ja lajin sisällä kuin lajien välillä. Meillä jääkiekossa on paha tapa ajatella, että maan ykköslajina olemme kaikissa tai ainakin monissa asioissa edellä muita. Nyt on viimeistään aika muuttua avarakatseisemmaksi ja ymmärtää, että vain ja ainoastaan yhteistyön avulla voimme nostaa niin omaa osaamistamme kuin liikunnan ja urheilun merkitystä ja arvostusta.

Yhteistyö edellyttää (vain) yhteistyökykyä ja -halua. Kyky meillä on kaikilla, onhan Sinulla myös halua?

Matti Suomen Jääkiekkoliiton yhteistyökumppanit: