Leijonat.fi

     

Suomi-kiekon suuri salaisuus

Timo Bäckman, Suomen Jääkiekkoliiton urheilutoimenjohtaja Timo Bäckman, Suomen Jääkiekkoliiton urheilutoimenjohtaja

Olen viime aikoina saanut paljon yhteydenottoja ja kyselyitä, varsinkin ns. isoista kiekkomaista kuten Kanada, USA, Ruotsi ja Tshekki. Miten on mahdollista, että näin pieni maa voittaa MM-kultaa sekä alle 20- että 18-vuotiaiden joukkueillaan ja vieläpä samana vuonna? Miten on mahdollista, että näin pieni maa tuottaa huippulahjakkuuksia, joista koko kiekkomaailma kohisee? Miten on mahdollista, että näin pienessä maassa on 75.000 pelipassin omaavaa lajin harrastajaa? Miten on mahdollista, että Nuorten MM-finaalia seuraa yli puolet kansakunnasta?


Minulle ja meille vastaus on hyvinkin yksinkertainen, yhteistyö. Yhteistyö on Suomi-Kiekon voimavara, nyt ja tulevaisuudessa.

Jääkobrat, YJK, TIHC, ValKi, KKP, EPS, LaJy, JyKI, Diskos, K-Ahma, PyRy, HC Nokia, Nikkarit, OKK, KOOVEE, K-Laser, Uplakers, RNK, IHK, Jää-Ahmat, EKS, NuPS – siinä muutamia, ei ehkä suurelle kiekkoyleisölle tunnettuja seuroja, mutta seuroja, jotka ovat olleet kasvattamassa tänä vuonna MM-kultaa voittaneiden alle 20- ja 18-vuotiaiden maajoukkueiden pelaajia.

Suomessa on tällä hetkellä noin 200 junioritoimintaa harrastavaa seuraa ja vielä enemmän harrastekiekkoseuroja. Näitä kaikkia tarvitaan. Seurat toimivat yhä enemmän yhteistyössä keskenään ns. sateenvarjomallissa. Tämän mallin toivon edelleen vahvistuvan ja kehittyvän tulevaisuudessa. Sateenvarjon sisällä löytyy yhteistyötä niin seurajohtajien kuin valmentajienkin kesken. Sateenvarjon sisällä on jokaisella lajin yksilöllä mahdollisuus kehittyä ja pelata haluamallaan sarjatasolla ja toivottavasti vieläpä ilman kiirettä. Ilman seurojen hyvää yhteistyötä tämä ei ole mahdollista. Jääkiekon on pystyttävä tarjoamaan harrastusmahdollisuus kaikille lajin pariin haluaville. Kaikki eivät suinkaan tähtää huipulle, eivätkä voi tai haluakaan saada jääkiekosta ammattia, mutta heillekin tämä laji pystyy tarjoamaan paljon.

Päätoimiset maajoukkuevalmentajat, valmennuspäälliköt ja taitovalmentajat yhdessä oto-valmentajien kanssa ovat hyvä esimerkki siitä, mihin yhteistyöllä pystytään. Myös koko Suomen kattava laaja jäähalliverkosto on hyvä esimerkki toimivasta yhteis- ja talkootyöstä. Yhteistyötä tarvitaan laajasti, myös eri lajien välillä sekä muiden maiden välillä.

Lopuksi haluan vielä nostaa esille ne tuhannet seuratyössä toimivat vapaaehtoiset sekä junioreiden vanhemmat. Ilman teitä ja teidän arvokasta panostanne ei mikään olisi mahdollista, ei jääkiekossa eikä missään muussakaan urheilulajissa.

Osa tämän kauden ”kultasateesta” kuuluu teille kaikille!
Timo


 Suomen Jääkiekkoliiton yhteistyökumppanit: