Leijonat.fi

     

Raha-automaatti vai kansantalouden tukijalka?

Jaakko Luumi, Suomen Jääkiekkoliiton talouspäällikkö Jaakko Luumi, Suomen Jääkiekkoliiton talouspäällikkö

Jääkiekkoliitto on perustanut Mika Anttosen lahjoituksen avulla uuden rahaston tukemaan vähävaraisia perheitä jääkiekon harrastamiseen liittyvissä kustannuksissa. Asia on viime viikkojen aikana huomioitu myös mediassa, mutta isossa kuvassa tämän rahaston syntymisen merkitys on hieman jäänyt mielestäni varjoon. Kysymyksessä on erittäin tärkeä symbolinen ele, jolla on vuosien päästä tärkeä merkitys paitsi Suomen jääkiekkoilulle myös kansantaloudelle.


Nykyisessä yleistaloudellisessa tilanteessa osa perheistä joutuu laskemaan tulonsa ja menonsa erittäin tarkasti ja jostain voidaan joutua tinkimään. Kaikkein ikävin tilanne on silloin, jos säästöjä joudutaan hakemaan lasten harrastamisesta. Uuden rahaston tarkoituksena on vähentää tilanteita joissa tällaisia valintoja joudutaan tekemään.

Uuden rahaston ei ole tarkoitus olla ainoastaan tukia myöntävä raha-automaatti, vaan sen avulla on tarkoitus pitemmällä ajalla laskea jääkiekkoilun kustannustasoa Suomessa. Tuen saaminen rahastosta edellyttää toimenpiteitä myös seuralta, jossa tuen hakija pelaa. Seuralla täytyy olla toimiva varustepörssi tai sellainen tulee järjestää jatkossa. Tämä on osaltaan tärkeä kustannuksia kurissa pitävä toimenpide. Lisäksi seurojen tulee rakentaa omia tukijärjestelmiä sekä esittää suunnitelmia kuinka seura aikoo alentaa harrastuksen kustannuksia ja saada lisää junioreita jääkiekkoharrastuksen piiriin.

Mikäli rahasto saadaan toimimaan suunnitellusti, on tällä useita positiivisia vaikutuksia harrastukseen. Kustannukset saadaan pienemmiksi, harrastuksen parissa olevat juniorit saadaan jatkamaan pelaamista pidempään ja lisäksi lajin pariin saadaan toivottavasti uusia harrastajia.

On uskomattoman hienoa että tämä koko kansantalouden kannalta tärkeä asia on saanut merkittävästi resursseja ja näkyvyyttä Mika Anttosen lahjoituksen ja tätä kautta syntyneen rahaston kautta. Lasten liikkuminen ja tämän pitkän aikavälin vaikutukset suomalaisten kansanterveyteen ja sitä kautta myös kansantalouteen vähentyneiden sairauspoissaolojen ym. muodossa on tärkeä asia ja olisikin hienoa jos Anttosen esimerkki toisi esille uusia vastaavia avauksia yli lajirajojen. Liikkumisen ei pidä rajoittua vain yhteen lajiin vaan etenkin nuorilla lapsilla monipuolinen liikunta on paras tapa saada rakennettua liikkumisesta paitsi harrastus myös elämäntapa.

Liikunnallisen elämäntavan saaminen osaksi lasten ja nuorten elämää nykyisellä Playstation-aikakaudella on äärimmäisen tärkeää, ja tässä työssä on oma roolinsa eri lajiliitoilla, seuroilla sekä ennen kaikkea vanhemmilla. On myös hyvä muistaa että ilman tätä ruohonjuuritason työtä emme pääsisi nauttimaan jessepuljujärvien ja patriklaineiden otteista arvokisoissa, jotka tänä vuonna ovat tuoneet Suomeen jo alle 20-vuotiaiden ja alle 18-vuotiaiden maailmanmestaruudet.

Mika Anttonen on tehnyt upean kannanoton lasten ja nuorten liikkumisen lisäämisen puolesta. Kiekko on nyt pelissä, ja on mielenkiintoista nähdä löytyykö Suomesta henkilöitä ja yhteisöjä jotka haluavat myös osallistua tähän tärkeään otteluun!

Kiekkoterveisin,
Jaakko


 

Viimeksi muutettu


Suomen Jääkiekkoliiton yhteistyökumppanit: